I’m really excited to announce that I will soon be starting on a new project ‘Light Holds Me Here’ to create a new body of work which will fuse my two creative backgrounds in light art and literature. This project is made possible by my successful application to Grants for the Arts, supported using public funding by the National Lottery through Arts Council England.

The resulting work will be exhibited at a solo show at Castlefield Gallery’s New Art Spaces, Federation House, Manchester from 24th-28th September 2014. One of the pieces will also be exhibited at a light art and literature festival in the Faroe Islands in November with the support of Curated Place, who have been instrumental in developing the application and project plan allowing me to undertake an international commission.

I will be updating this blog with my progress and lots of other exciting developments as I go, but in the meantime, here’s some more information about my supporting partners:

 

Arts Council England

 

Print

 

 

Arts Council England champions, develops and invests in artistic and cultural experiences that enrich people’s lives. More information can be found here.

 

Curated Place

 

 

CP-logo-WEB

 

 

Curated Place is a creative production company that delivers unique events in galleries, museums and venues across the UK, Europe and the Middle East. They’re always interested in working with new artists on financing and running projects and can be contacted at info@curatedplace.com or go to their website here.

 

Castlefield Gallery’s New Art Spaces (NAS)

 

CG_Long Logo_072

 

Castlefield Gallery’s New Art Spaces (NAS) is an initiative to create dynamic project spaces for artists, artist collectives and artists development agencies. Making use of temporary vacant retail, office and light industrial units, NAS provides opportunities for emerging creatives to incubate their practices, produce work and showcase new art to local communities. Currently CG runs New Art Spaces in Leigh, Widnes, Salford and city centre Manchester. More information can be found here.

 

Advertisements

Light Weather is my first solo exhibition in the Link Gallery, Manchester. The exhibition comprises of two parts: the Link is a large-scale installation, at one end of the gallery there is an abstract sky lit up with coloured flashes of light, throughout the rest of the gallery there are coloured pools of light suspended above the floor. The Foyer space shows some of my abstract light photography and an experimental light sculpture.

The installation is a complete experiment. It’s not often I have the opportunity to work in such a large and unusual space where I can let my imagination run wild (time and health and safety restrictions aside). So I have responded to the space to create an installation which is similar to a stage set. Nothing is naturalistic, the sky and pools of light are abstractions of what they represent, and are lit up with bright colours appealing to the senses. People can walk through the set, as both participants and audience, and hopefully enjoy it as a memorable interruption to their day.

This slideshow requires JavaScript.

Throughout the week there have been many people who have stopped and stared up at the flashing sky suspended from the ceiling of a hexagon in the Link. People have commented that they have spent a good 10 minutes or so looking at the exhibition and listening to my specially matched playlist of music, enjoying the calming effect it has had. The Link is essentially a walkway from one building to the next, many people just walk through and only glance at what is on the walls, so it is nice to know that my work has made some people pause from where they are going. Others said they enjoyed the use of the space as a full-scale installation as this has not happened for quite some time.

Overall I’m pleased with the exhibition and how well it has been received. As I said before, it was an experiment, plus I only had a day and a half to install it all, so there are things I’d change. I only learnt these during the installation and when it was up – the main one being that the hallway windows were too light during the day, and unfortunately I was not allowed to black them out due to health and safety regulations. However, the overall look and effect was as intended (especially at night), and it has encouraged me to continue to be ambitious with my ideas and set ups.